Sinameki genellikle sıcak bölgelerde yetişen ve yüzlerce çeşidi bulunan şifalı bir bitkidir. Baklagiller familyasındandır. Dünyanın sıcak bölgelerinde ve çok çeşitli yerlerde 400′ü aşkın sinameki türü yetişmektedir. Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Genelde sinameki bitkisi 100-150 cm’ye kadar boylanabilen, çalı görünüşünde ağaççıktır. Ama, 7-10 m’ye kadar yükselen ağaç türleri de vardır. Sinameki türleri bileşik yapraklı, çoğunlukla sarı çiçekli, baklaya benzeyen yassı, odunumsu ve sert meyveli bitkilerdir. Bu meyvelerinin içinde, rengi kırmızımsı Tatlıtohumları bulunur. Sinamekinin en büyük özelliği müshil olarak kullanılmasıdır. Sinameki, yan etkisi yok denecek kadar az olan faydalı bir ilaçtır. Yaş olarak veya kurutulup öğütüldükten sonra toz hâlinde kullanılır.
Sinameki Çayı
Sinameki yapraklarından, tozundan veya meyvelerinden iki Kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edilir, 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir. Diğer bir sinameki çayı tarifi: Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilir, 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir
Uyarı
Aşırı diyare durumuna neden olabileceğinden, Kolit ve spastik peklik çeken kişiler sinameki kullanmamalıdır. Ayrıca, sinameki güçlü bir müshildir. Aşırı miktarda kullanılırsa Kusma ve bulantılara neden olabilir.