Şifalı bitkiler içerisinde yer alan anason halk arasında genel olarak rakının hammaddesi olarak bilinmektedir. Hasat edilme dönemi Temmuz ve Ağustos aylarına denk gelen anason, Orta Çağ'dan bu yana tıp alanında kullanılan bir bitkidir. Maydanozgiler ailesinden olan anasonun ana vatanı Asya'dır.
Uzun yıllardır insanlar, şifayı doğada aramışlardır. Günümüzde de bitkilerin şifalı dünyasına geri dönüş başlamıştır. Şifalı bitkilerin tanınmasında Lokman Hekim’in etkisi göz ardı edilemez.
Ünlü ve iyi bir bilim insanı olması bakımından bitkilerin şifaları tüm dünyaya yayılmıştır. Modern tıbbın faydasız kaldığı zamanlarda bitkilerden medet umulmaktadır.
İçeriğindeki anetol maddesi sakız üretiminde, rakı üretiminde, bazı baharatların içerisinde, meyankökü içeren şekerlemelerde, deterjan ve sabun üretiminde kullanılır.
Bu madde alkol ya da yağ ile temas ettiğinde çözünme göstermez.
Anason bitkisi Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilmektedir.
Mısır, Girit, Yunanistan ve Asya’nın bazı alanlarında yetiştirilen anasonun işlenmesi ilk olarak Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Avrupa topraklarında ise Roma döneminde işlendiği bilinmektedir.
Orta Çağ döneminde kullanımı yaygınlaşan anason, alkollü içeceklerde, yemeklerde ve özellikle de ete tat katmak için kullanılmıştır. Ayrıca parfümlerin içerisinde güzel koku vermek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.
KULLANIMI:
Genellikle çay olarak hazırlanır ve bu şekilde kullanılır. Bitki çayı olarak içilebilir ya da gargara yapmak amacıyla kullanılır. Anason bitki çayını taze ve kurutulmuş yapraklarından ya da tohumlardan hazırlayabilirsiniz. 1-2 çay kaşığı tohumu öncelikle havan içinde ezmelisiniz. Ardından kaynamış suya atarak demleyebilirsiniz.