Latince ismi “Veronica beccabunga” olan Yavşan otunun anavatanı Avrupa olarak bilinir. Ancak Asya ve Kuzey Amerika’nın zengin killi ve kireçli topraklarında da yetişmektedir. Orman kenarlarında, güneş alan bölgelerde, ormanların az ağaçlı bölümlerinde, mera, çimenlik ve duvar çatlaklarında doğal olarak yetişen bir bitkidir. Bitkinin tarihi çok eski dönemlere dayanır. Türkiye’de İç Anadolu, Kuzey Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde sıkça yetişmektedir.
Acı Yavşan otunun bilinen ismi dışında halk arasında kullanılan farklı imsileri de vardır. Bunlar; ak pelin, acı pelin, acı yavşan ve Avrupa çayıdır. İçerisinde tanen, flavonlar, kahve asidi ve glikozitler bulunmaktadır. Yeni toplanan bitkinin kokusu yoktur, ancak kuruduktan sonra hoş bir kokusu ve aroması oluşur. Bitki Sıracagiller familyasına aittir. Bitkinin boyu 110-120 cm civarındadır. Çiçekleri beyaz, mavi veya yeşil, gri renklerde olup, kabarık gövdeye sahiptir. Gövdesinde ince tüyler bulunmaktadır. Taze toplandığında tadı acıdır. Kurutulduktan sonra hoş bir aromaya sahip olur. Genel olarak sonbahar mevsiminde çiçekleri solduktan sonra toplanıp, havadar ve gölge yerlerde kurutularak kullanılır.
Acı yavşan otunun faydaları saymakla bitmez. Ancak, düzenli kullanımdan sonra etkisi görülebilen bir bitkidir. Bir bardak kaynar suyun içine kıyılmış bitki 1 tatlı kaşığı atılıp, 4-5 dakika dinlendirildikten sonra içilmelidir. Günde 2-3 bardak içilmesi tavsiye edilir. Acı bir tada sahiptir.
Bebeklerde kullanırken, bir bardak kaynar suyun içine bir çay kaşığı acı yavşan otu koyarak 3-4 dakika demlemek gerekir. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra, bebeğinize birkaç tatlı kaşığı vermeniz yeterli olacaktır. Bu tarife 2-3 gün devam ettikten sonra bebeğiniz daha rahat olacaktır.