Latince Adı: Pinus Nigra (Karaçam).
Pinus Brutia (Kızılçam).
Pinus Halepensis (Halep çamı).
Pinus Pinea (Fıstık çamı).
Pinus Sylvestris (Sarı çam).
Bitki: Bilindiği gibi çok değişik türleri olan çam ağacı kışın yapraklarını dökmeyen, daima yeşil kalan bir ağaçtır.
Yetiştiği Yerler: Çam, bütün dünyada ılıman iklimlerde yabani olarak yetişen, güzel kokusu ve devamlı yeşil olması ile park ve bahçelerde tercihen yetiştirilen pahalı bir ağaçtır.
Kullanılışı: Değişik türleri olan çamdan çok değişik ürünler elde edilebilir. Şimdi bunlar hakkında kısaca bahsetmek istiyoruz.
1-Çam Terementisi: Muhtelif çam türlerinin gövdesinde yapılan yaralamalar sonucu elde edilen yapışkan bir maddedir. Türkiye’de özellikle Güney Ege bölgesinde elde edilmektedir. Terementi istihsali için en uygun tür kızılçamdır.Çünkü alçak seviyelerde bulunan, düzensiz gövdeli olduğundan iyi kereste elde edilemeyen ve iyi terementi veren bir türdür.
Terementi veya diğer adlarıyla terebentin, çamsakızı elde etmek için ilkbaharda ağacın kabukları yontularak inceltilir. Sonra nisan başından ekim sonuna kadar ağaç çizilerek, yara açılır ve akan sıvı kapalı bir kaba toplanır.
Çam sakızı ,soluk sarımsı renkli keskin kokulu ve acı lezzetli bir maddedir.
Tıbbî amaçlar dışında kâğıt, sabun, kibrit ve boya imalatında katkı maddesi olarak da tüketilir.
2-Çam Terementisi Esansı: Çam sakızı veya odunundan subuharı distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağdır. Renksiz, yakıcı lezzetli bir sıvıdır.
3- Çam Reçinesi: Çam terementisinin distilasyonu ile elde edilen reçinedir. Parlak, sarı renkli, gevrek bir maddedir. Boya ve kâğıt endüstrisinde kullanılır.
4- Çam katranı: Çam ağaçlarının dal ve gövde parçalarının kapalı fırınlarda yavaş yavaş yakılması ile elde edilen bir katrandır.
Siyah, koyu kıvamlı, acı lezzetli bir sıvıdır.
5- Çam katranı ruhu: Sarıçam odunlarından distilasyon yolu ile elde edilen bir sıvıdır.
6- Çam yaprağı esansı: Çam ağaçlarının yapraklarından su buharı distilasyonu ile elde edilir. Renksiz ve keskin acı lezzetlidir.
7- Çam tomurcuğu: Avrupa ve Kuzey Anadolu dağlarında yetişen sarıçamın kurutulmuş genç tomurcuklarıdır. İlkbaharda meydana gelen tomurcuklar kesilerek alınır. Gölgelik bir yere ince tabaka şeklinde serilip kurutulur.
8- Çam sporları: Çam türlerinin tamamının, Türkiye’de özellikle kızılçamın olgun sporlarıdır. Açık sarı, hafif kaygan bir tozdur.
9- Çam kabuğu: Çam ağaçlarının kurutulmuş gövde kabuklarıdır. Suyla kaynatılarak içilir.
10- Çam fıstığı: Pinus pinea türünün kurutulmuş olgun tohumlarıdır. Tüm Akdeniz bölgelerinde mevcuttur. Daha çok besin olarak kullanılır.
İçindeki Maddeler: Çamsakızı içinde reçine asidi ve kolofan isimli maddeyi taşır. Çam terementi esansının temel maddesi pinendir.
Çam katranında fenol türevleri ve reçine asidi bulunur.
Çam yaprağı esansı silvestren, ka-dien, terpineal, pinen, bornil asetat gibi kimyevi bileşikler ihtiva eder.
Çam tomurcuğunda acı madde, uçucu yağ ve reçineli maddeler vardır.
Çam kabuğunun başlıca maddesi tanendir.
Çam fıstığı ise sabit yağ, protein ve selüloz içermektedir.