Misk, Bir Tür Erkek Ceylan Tarafından Üretilen Güzel Kokulu Maddedir. Aynı Zamanda Erkek Misk Geyiğinin Vücudundan Çıkan Kokusu Hoş Ve Kuvvetli Yağlı Bir Salgıdır. Salgı Geyiğin Karnının Alt tarafında Bulunan Salgı Bezinden Gelir. Misk Salgısına Koku Veren Ana Madde Muskon Organik Bileşiğidir.Ceylan Dışında Bazı Farklı Hayvanlardan Da Üretilebilir (Örneğin Misk Kedisi). Asya Kıtasında Yaşayan Bir Tür Keçiden Üretilen Misk En Bol Olan Ve En Çok Kullanılan Türüdür. Bugün Sentetik Olarak’da Üretilen Misk Özellikle Orta Doğu Ve İslâm Kültüründe Fazlasıyla Bilinen Ve Değer Verilen Bir Kokudur. Kur’ân’da Cennette Bulunduğu Anlatılır.
Misk kelimesi Kur’ân-ı Kerim’in şu âyetinde geçmektedir:
Mutaffifîn-22-26: Muhakkak ki ebrar olanlar, elbette ni’metler içindedir. Tahtlar üzerinde (oturup) seyrederler. Sen, ni’metin pırıltısını (sevincini), onların yüzlerinde görüp Onlara, mühürlenmiş (sadece kendilerinin açacağı) halis şaraptan sunulur (içirilir). Onun (o şarabın) sonu misktir (şahane misk kokusudur). Ve yarışanlar, artık bunda (bunun için) yarışsınlar.
Hadîslerde iyi ve güzel huylu salih insanlar, miske benzetilmiştir:
“İyi bir sohbet arkadaşı misk satıcısı gibidir, sana misk vermese bile kokusu bulaşır. Kötü bir sohbet arkadaşı da körük çekene benzer. Tutuşturduğu ateş seni yakmasa da, üzerine dumanı bulaşır.”
(Buhârî ile Müslim’den Riyâzu’s-Salihiyn, I, 396).
AMBER
Amber İki Yolla Elde Edilir Birincisi Kutuplara Yakın Bölgeler Hariç Bütün Okyanuslarda Yaşayabilen‘Physeter macrocephalus’ isimli dev balinanın, denize attığı salgı muhteviyatındaki amberin denizden veya yakalanan balinalardan toplanması yoluyla; ikincisi, doğrudan lâboratuvarda sentetik olarak sentezlenerek veya amber kokusu taşıyan bazı bitki özütleri, bir seri kimyevî işlemlerden geçirilerek. Balina kaynaklı amberin azlığı sebebiyle, günümüzde tüketilen amberin çoğu, sentetik ve yarı sentetik yollardan üretilmektedir.