Baharatlar lezzetli yemeklerin yapımında önemli rol oynamaktadırlar. Hint mutfağının ana maddesini oluşturan baharat aynı zamanda diğer ülkelerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde kimyon da dier baharat türleri gibi Hint mutvağı başta olmak düzere yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Kimyon veya “Jeera” temelde olarak adlandırılan bitki Akdeniz ülkelerinde yetişen bitkilerin ufak tohumlarından oluşur. Kimyon tohumunun yassımsı şeklinin etrafında çizgi kanalları vardır. Yaprakları ucuna doğru sivrilir renkli ve dikdörtgen şeklindedir. Kimyon tohumunun ufak olmasına rağmen rengi, tadı oldukça otantikdir.
Kimyonu sağlık açısından bu kadar önemli kılan şey sadece tadı değil şüphesiz, vücut sağlığı için hayati önem taşıyan vitamin ve mineraller içermektedir. Tam bir A vitamini olan kimyon ayrıca C,E ve K vitaminleriniiçermektedir. Bunun dışında folatlar,Niasin,Piridoksin Riboflavin ve Tiamin içermektedir. Karbonhidratlar açısından da zengin olan Kimyon ayrıca yağlar ve diyet lifleri içermektedir.
Kimyon bazı mineraller açısından da çok zengindir, özellikle kalsiyum ve fosfor açısından çok zengin olan kinyon bunun yanında demir, bakır, manganez, magnezyum ve çinko içermektedir. Ayrıca Beta karoten deposu olarak gösterilir.
DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN:http://awcan.blogcu.com/kimyon/20160983