Altın Otu
Latince ismi ‘Helichrysum Arenarium’ olan Altın otu, altın sarısı renginden dolayı bu adı almıştır. Altın otu halk arasında değişik isimlerle de anılır: Altın çiçek, Ölmez Çiçek, Güneş Çiçeği, Arı Çiçeği… Anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde Doğu Anadolu’da yetişir. 17 farklı türü bulunur. Daha çok kayalık alanları seven Altın Otu çokyıllık otsu bir bitkidir.
Göz alıcı güzellikte minik sarıçiçekler açar. Bu yüzden bahçe süslemeciliğinde ve parklarda özel olarak yetiştirilir. Çiçekleri kurutulduktan sonra altın rengini hâlâ koruduğundan çiçekçilik sektörünün en popüler çiçekleri arasında yer alır. Avrupa kökenli bir bitki olmasına rağmen yaygın olarak Anadolu’da da bilinir. Geçmişten günümüze dek birçok kültür ve halk tarafından şifa amaçlı kullanılmıştır.
Altın otu bitkisinden; altın otu çayı, altın otu yağı üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar, reçine, kumarin ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.
Altın Otu Çayı nasıl yapılır
– 1 bardak su,
– 3-4 çiçek altın otu,
– 1 tatlı kaşığı bal,
Altın otu çayı hazırlanışı: Suyu kaynatın. Altın otunu içine atıp, 5 dk. demlendirin. Günde 2-3 defa aç karnına veya öğün arasında için.